Uprawa porów w przydomowym ogrodzie

Dodał/a 23 Kwi, 2018

Por jest popularnym warzywem cebulowym, który często sadzony jest w przydomowych ogrodach warzywnych. Zobaczcie więc jak uprawiać pory w ogrodzie oraz kiedy je sadzić i zbierać.

Por powinna być uprawiana na glebie gliniasto-piaszczystystej, żyznej, zasobnej w próchnicę o odczynie od 5,8 do 6,5 pH. Roślina powinna mieć dobre zaopatrzenie w wodę, stanowisko do uprawy pora powinno być słoneczne. Por zazwyczaj powinien być sadzony w drugim roku po zastosowaniu obornika.

Pora nie powinno się uprawiać w tym samym miejscu po sobie oraz po innych warzywach cebulowych. Por możemy siać z rozsady oraz nasion wysiewnych w inspekcie w marcu bądź wprost do gruntu w kwietniu. Kiedy siewki wzejdą, przerywamy je po raz pierwszy i pozostawiamy między roślinami odstęp około 5 cm, a po około 2 tygodniach przerywamy je ponownie i pozostawiamy odległość około 15 cm. Po uprawie z rozsady sadzimy je w zagonach pod koniec maja w rozstawie 30×15 cm.

por

źródło: pixabay.com

Podczas wzrostu powinniśmy spulchniać, odchwaszczać i podlewać glebę na grządce. W lipcu łodygę pora osypujemy ziemią od powierzchni gruntu do nasady liści.

Mówiąc o uprawie pora, nie możemy także zapomnieć o tym, kiedy zbieramy por. Pory dojrzewają od sierpnia do września, a pełną dojrzałość osiągają późną jesienią. Wczesne odmiany pora zbieramy pod koniec września, odmiany pora średniowczesne oraz późne zbiera się zimą, a nawet na wiosnę przyszłego roku (te odmiany odporne są na niską temperaturę i możemy pozostawić je w gruncie na zimę, trzeba jedynie okryć zagony). Ponieważ zimą gleba w ogrodzie często zamarza i zbieranie ich w tym okresie jest utrudnione. Por możemy wykopać jesienią i załadować w piasku w chłodnym pomieszczeniu.

Zostaw Komentarz