Czarny bez – właściwości i przepisy

Dodał/a 7 Sie, 2017

Czarny bez jest to gatunek rośliny z rodziny piżmowatych który jest bardzo szeroko rozprzestrzeniony w Europie. Roślina ta ma bardzo duże zastosowanie, gdyż jest wykorzystywany, jako roślina lecznicza, kosmetyczna, ozdobna i jadalna. Jakie zatem właściwości zdrowotne ma czarny bez? W tym artykule odpowiem na to pytanie, przedstawię również kilka przepisów, w których wykorzystuje się czarny bez.

owoce czarnego bzu

Źródło: pixabay.com

Tak więc kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek. Jeśli natomiast chodzi o owoce czarnego bzu to mają jeszcze więcej cennych substancji, które w sobie kryją. Znaczy to, że zawierają m.in.: glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy, szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A, sole mineralne, takie jak: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
Zważając na tak liczne właściwości bzu czarnego to absolutnie nie może go zabraknąć w jadłospisie każdego z nas. Z tego też względu podam w tym artykule kilka przepisów, w których jest on zawarty. Oto one:
1 Powidełka z owoców bzu czarnego
Na 1 kg owoców około 400 g cukru, odrobina wody i sok z cytryny – gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Jeśli obawiamy się pestek lub nie odpowiada nam ich obecność, możemy po krótkim zagotowaniu bez cukru przetrzeć przez sito, a potem otrzymany mus gotować z cukrem.
powidła z czarnego bzu

Źródło: pixabay.com

2 Syrop z kwiatów bzu czarnego
Kwiaty z 20 – 40 baldachów zalewamy syropem otrzymanym przez zagotowanie 1 kg cukru z 1 litrem wody i plastrami cytryny. Pozostawiamy na 2 dni, mieszając raz dziennie po czym filtrujemy i zagotowujemy sok przed przelaniem do wyparzonych butelek.
3 sok z owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu ogrzewajmy w garnku, aż puszczą sok, rozetrzyjmy je na miazgę i przeciśnijmy przez gazę. Zagotujmy sok z miodem, 1 część miodu na 10 części soku, rozlejmy do ciemnych butelek. Pijmy 2 – 3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku, 50 g soku uzupełnijmy gorącą wodą, przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.
czarny bez

Źródło: pixabay.com

4 Dżem z owoców czarnego bzu
Całe baldachy ścinamy sekatorem, a następnie drobne owoce odrywamy widelcem. Czarne jagody zawierają dużo witaminy C i świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub jako aromatyczny dodatek do innych owoców.
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i wrzucamy do garnka, dolewając około pół szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i trochę odparują. Dodajemy cukier. Nadal gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż dżem zgęstnieje. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Zostaw Komentarz